top of page

Jean Labs Group

Public·50 members
Jameson Lee
Jameson Lee

SUSAH NAK CARI ORANG ^HOT^


Manusia ni mcm2 perangai dan cara mrk sampai kasih sayang pun mcm2 cara dan nada. Zaman Nabi pun ramai org2 yg cabar Nabi. Dunia ni bkn syurga yg sempurna dgn kasih sayang tanpa ada mcm2 kritikkan, perbezaan pandangan, perbalahan, pertikaian dan rasa x puashati masing2. Ustaz pun bkn maksum semua ustaz buat tu betul dan baik. Jadi sudah pasti akan ada org pertikai dan x setuju. Jadi selaku org yg mencari keredhaan Allah, org yg nak mencontohi akhlak Rasulullah kenapa ustaz nak emosi pulak?! Bkn ke org2 mcm ustaz ini lebih memahami fitrah dan sunatullah kehidupan sbg sorg murabi???




SUSAH NAK CARI ORANG


Download: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Furluso.com%2F2tQigq&sa=D&sntz=1&usg=AOvVaw3wUDjyqNNWphk3mCltVC40



Awk tnya kenapa ustaz nk emosi pulak..sdngkan awk jgk ckp yg ustaz manusia biasa bukan nabi yg maksum..ustaz jgk ada perasaan dan emosi sama mcm awk..even sorang manusia tu pegang title ustaz skli pun mereka bukan batu yg sifatnya keras tanpa apa2 perasaan walau d pijak d baling ttp keras,mereka juga manusia sama macam kita..nk tegur biar ada adab bukan dgn cara mengaibkan d medsoc macam ni.


Pada yang cemburu dan hasad dengki dgn UEL sebab disayangi rakyat, sila muhasabah diri. Kalau korang cemburu sebab korang pun tolong orang tapi tak buat publisiti itu masalah korang. Tapi sebab hasad tu habis semua pahala tolong org sebelum ni.


Kebelakangan ini graduan mengalami kesukaran dalam pasaran kerja sehinggakan graduan dean's list pun yang memohon sebulan dua awal sebelum tamat belajar juga mengalami masalah yang sama juga. Yes, majikan suka mengambil graduan-graduan muda ini untuk bekerja sebab mereka ada banyak energy dan sanggup untuk lakukan apa sahaja asalkan kerja siap. Tapi tak kisah lah betapa bagus pun korang, peluang untuk diambil bekerja akan meningkat kalau korang elakkan daripada buat kesalahan-kesalahan biasa yang dilakukan apabila mencari kerja.


Waktu mencari kerja ni atau job hunting, bukannya masa untuk korang chill lepak-lepak dan mohon 1-2 je sehari. Korang perlu aggresif dalam mencari kerja. Mulakan rancangan korang dari awal lagi. Buat senarai 10 company yang korang target untuk dapatkan beserta jawatan dan apa lagi, teruskan process cari info yang berkaitan serta maklumat company tu.


Memang zaman sekarang ni semua benda boleh dapat dengan Google je. 78% graduan mencari kerja dengan melayari internet dan perlu diingatkan berapa ramai graduan lain yang juga sedang baca jawatan yang di-post di internet tu. Beribu-ribu orang mohon kerja yang sama, dan juga beribu resume yang msauk dalam email mereka tu. Jadi macam mana nak pastikan permohonan korang tu menyerlah?


Graduan perlu ambil alternatif lain dengan wujudkan networking serta connection dengan orang-orang penting dalam company yanag korang mohon tu. Tanya pada parents korang, saudara-mara sekalipun jika mereka ada kenalan dalam company tu.


Tapi itu tak bermaksud korang salah gunakan 'orang dalam' untuk dapatkan kerja, korang perlu buat sesuatu untuk biar majikan nampak potensi korang dan bukan hanya disyorkan oleh teman-teman. Ada macam-macam cara, cuba fikirkan..


Graduan sekarang ni semua benda dah ada depan mata cuma nak tunggu gunakan cara betul ke tak je. Ada macam-macam platform berkaitan kerja ni yang boleh digunakan tapi itulah tak ramai yang tahu sebab benda-benda macam tu tak best macam Facebook atau mana-mana social media yang lain. Salah satu alat yang boleh korang gunakan adalah Linkedin. Amat-amat berguna untuk mereka yang nak mohon kerja ni.


Kalau korang ada Linkedin, boleh lah selitkan dalam resume korang so majikan boleh tengok akaun korang dan baca semua info-info. Linkedin ni menunjukkan yang korang ni professional dan dah bersedia untuk alam pekerjaan.


Graduans sekarang terlampau fokus untuk mencari kerja yang paling sesuai untuk mereka daripada mencari kerja pertama. Beragak lah sikit, mana ada orang dari awal lagi tanpa sebarang pengalaman dah mohon jawatan sebagai Eksekutif apa. Gaji pula tak selaras dengan jawatan yang dimohon. Macam mana recruiter nak terima korang kalau perangai diva sangat. Haha..


Fokus dalam mencari kerja pertama korang. Kerja yang mana akan berikan pulangan yang berbaloi, dikelilingi mereka yang hebat-hebat belaka serta sibuk dengan menimba ilmu baru. Biar lah kalau tak sempurna mana asalkan dapat pengalaman. Pengalaman itu penting tau. Semua orang mula dari bawah, dan makin lama korang pun akan panjat tangga terus ke atas.


Haa... bukan itu je, korang kena bersedia untuk recruiter mulakan process 'menggali' dia tu. Pastikan segala jenis social media korang daripada Facebook, Twitter semuanya nampak okay dan professional. Jangan main-main diorang memang betul-betul akan pantau akaun korang untuk pastikan korang ni tak ada sebarang masalah sikap yang melampau teruk. Gambar profile juga pastikan yang elok dan tidak menjolok mata.


Untuk sesuatu yang tak jujur itu terjadi, yang pertama perlu ada ialah motivasi. Apakah motivasi seseorang itu untuk melakukan satu kesalahan? Kesempitan hidupnya, tekanan psikologinya, ataupun unsur paksaan/ugutan luar. Kemudian, elemen kedua ialah peluang. Peluang untuk dia melakukan kesalahan. Terjumpa dompet di jalan, ditawarkan rasuah, diberi amanah. Elemen yang ketiga memainkan peranan penting, iaitu pertimbangan. Walaupun ada elemen pertama dan kedua, selagi pertimbangannya masih wajar dan berpaksi nilai yang baik, kesalahan tadi dapat dielakkan.


Sistem tekasilangkata.com menemukan 25 untuk soalan teka silang kata dari nak mencari sikit punya la susah tapi bila dah dapat dibuang pula apakah ia . Sistem kita mengumpul soalan dan jawapan teka silang kata dan teka teki daripada silang kata yang popular, teka-teki yang terdapat di media massa, game Android dan lain-lain akhbar popular.Masukkan panjang perkataan atau hint jawapan untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.


KUALA LUMPUR - Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof mempersoalkan mengapakah peniaga di Malaysia sukar mendapat pensijilan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).\r\rMemberikan contoh kerepek pisang, beliau menegaskan bukan mudah untuk mendapatkan cop halal bagi produk tersebut meskipun ia buatan orang Islam sehingga memerlukan dua ke tiga bulan untuk menyelesaikannya.\r\r\u201cSaya baru ini berbincang dengan seorang yang duduk dalam Jakim, saya tanya kenapa susah sangat mak cik yang berniaga keropok di Terengganu dapat pensijilan halal.\r\r\u201cDah berkurun-kurun berniaga keropok, orang Islam yang buat, nak kena lalui proses nak dapat cop halal pun susah. Nak buat kerepek pisang nak dapat cop halal bukan main payah.\r\r\u201cDua bulan, tiga bulan, nak buat itu nak buat ini, itu melibatkan kos. Dah 60 tahun kita makan kerepek pisang, haram ke tidak,\u201d katanya.\r\rBeliau berkata demikian pada ucapan perasmian Majlis Persidangan Kebangsaan Tahunan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) di sini tengah hari tadi.\r\rTurut hadir adalah Presiden Angkasa, Datuk Abdul Fattah Abdullah dan beberapa pemimpin badan berkanun berkenaan.\r\rTambah Mohd Redzuan, selepas disuarakan pendapatnya, individu tersebut memaklumkan mereka mewujudkan satu sistem bagi mempercepatkan proses tersebut untuk membantu sektor keusahawanan mikro.\r\r\u201cBila kita berani katakan dengan berikan sebab-sebab yang jelas, mereka memahaminya dan sedia untuk membantu.\r\r\u201cSebab itu saya kata kita kena berani suarakan hak kita sebab kita orang Islam. Susah ke nak buat kerepek pisang halal? Tak susah. Janganlah kita buat susah, agama kita nak memudahkan,\u201d ujarnya.\r\rTambah Ahli Parlimen Alor Gajah itu, seluruh dunia kini membincangkan industri halal namun di Malaysia, pergerakannya agak lambat.\r\r\u201cKalau kita tengok pembangunan industri halal di Thailand, ia melebihi daripada Malaysia. Saya kagum melihat di Singapura, Thailand dan Indonesia diwujudkan \u2018Halal District\u2019.\r\r\u201cKita boleh cakap pasal inovasi, boleh cakap untuk mengilangkan makanan halal tapi kita masih bercakap. JAKIM masih lagi bercakap isu halal dan haram. Jepun, Thailand telah berlari lebih ke depan dari kita.\r\r\u201cSaya bimbang suatu hari nanti ada sekatan sebab terlalu taksub dengan pensijilan yang untuk golongan tertentu, tidak mengambil kira golongan B40,\u201d katanya.","article_custom_fields":"\"\":[\"\"],\"seo_meta_keywords\":[\"sijil halal\"],\"seo_meta_description\":[\"KUALA LUMPUR - Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof mempersoalkan mengapakah peniaga di Malaysia sukar mendapat pensijilan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).\"],\"seo_meta_title\":[\"Kerepek pisang pun susah dapat sijil halal: Menteri\"],\"sponsored_flag\":[\"\"],\"offer_flag\":[\"off\"],\"featured_article_flag\":[\"off\"],\"article_tags\":[\"sijil halal Malaysia\"],\"sponsored\":[\"\"],\"exclusive\":[\"off\"],\"section_color\":\"\",\"target_page\":\"0\"","cms_type":"live","author_id":0,"section_id":211,"seo_meta_keywords":"sijil halal","seo_meta_description":"KUALA LUMPUR - Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof mempersoalkan mengapakah peniaga di Malaysia sukar mendapat pensijilan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).","seo_meta_title":"Kerepek pisang pun susah dapat sijil halal: Menteri","publish_time":"2019-06-29 15:27:00","related_articles_ids":"","article_tags":"sijil halal Malaysia","sub_section_id":50,"visit_count":0,"sponsored_flag":0,"offer_flag":0,"featured_article_flag":0,"media_gallery_flag":0,"video_gallery_flag":0,"highlight_flag":0,"top_story_flag":0,"is_updated":0,"is_old_article":0,"old_article_id":0,"article_byline":"RIDAUDDIN DAUD","ts":"2019-06-29 15:30:19","last_edited":"2019-06-29 15:30:04","alt_publish_time":"2019-06-29 15:30:18","image_path":"\\\"image_path\\\":\\\"uploads\\\\\/images\\\\\/2019\\\\\/06\\\\\/29\\\\\/373352.jpg\\\",\\\"cms_type\\\":\\\"live\\\",\\\"small_image\\\":\\\"\\\",\\\"is_updated\\\":\\\"0\\\",\\\"image_cropping\\\":\\\"\\\\\\\"original_image\\\\\\\":\\\\\\\"image_original_width\\\\\\\":600,\\\\\\\"image_original_height\\\\\\\":450,\\\\\\\"icd_image_type\\\\\\\":\\\\\\\"original_image\\\\\\\"\\\",\\\"is_copied\\\":\\\"0\\\",\\\"media_type\\\":\\\"0\\\",\\\"image_caption\\\":\\\"Mohd Redzuan. - FOTO SHARIFUDIN ABDUL RAHIM\\\",\\\"image_alt_text\\\":\\\"\\\",\\\"image_count\\\":1","author_name":"","section_name":"BERITA","sub_section_name":"Nasional","slide_show":0,"breaking_news":0,"visit_count_update_date":null,"old_cms_article_id":null,"permalink":null,"fb_shared_flag":0,"homepage_article_flag":null,"article_shortlink":null,"page_number":0,"max_publish_time":null,"publication_id":0,"a_custom_data":null,"show_image_in_thumb":0};.sinarharian-article-detailsposition:relative;margin-top:15px;margin-bottom:30px;padding:15px 70px;color:#3f3f42;.sinarharian-article-details .Aclasses,.sinarharian-article-details .social-promo,.sinarharian-article-details #articleText margin-left:100px; margin-right:100px;.sinarharian-article-details .sectioncolor:#3f3f42;font-size:15px;text-transform:capitalize;display:inline-block.sinarharian-article-details .titlefont-size:41px;font-family:'PoppinsB';margin:0;padding-bottom:20px.sinarharian-article-details .subtitlefont-size:16px;font-weight:400;margin:0;color:#4a4a4a;padding-bottom:20px.sinarharian-article-details .author,.sinarharian-article-details .author a,.sinarharian-article-details .oleh,.sinarharian-article-details .byline,.sinarharian-article-details .timespan,.sinarharian-article-details .readingTimefont-family:'WorkM';font-size:16px;.sinarharian-article-details .author imgmargin-right:20px.sinarharian-article-details .authorNametext-transform:uppercase.sinarharian-article-details .byline,.sinarharian-article-details .timespandisplay:inline-block;.sinarharian-article-details .timespanpadding-left:10px.sinarharian-article-details .readingTimepadding-left:10px;color:#ff0000.sinarharian-article-details .social-innerposition:absolute;top:0;margin-left:-70px.sinarharian-article-details .social-inner .article-bookmark-imgwidth:50px;height:50px;object-fit:contain;object-position:center;cursor:pointer.sinarharian-article-details .social-inner .article-bookmark-img:aftercontent:'';background-image:url(/theme_sinarharian/images/BOOKMARK_ACTIVE.png);width:50px;height:50px;background-position:center;display:inline-block;background-size:40px;background-repeat:no-repeat.sinarharian-article-details .social-inner .article-bookmark.active .article-bookmark-img:afterbackground-image:url(/theme_sinarharian/images/BOOKMARK_INACTIVE.png).sinarharian-article-details .social-inner-twodisplay:none.sinarharian-article-details articlefont-family:'WorkR';font-size:18px;margin-top:20px.sinarharian-article-details .social-promobackground:#e1e1e1;color:#b50000;font:italic 17px 'WorkB';padding:10px 15px;margin-top:15px;display:table;.sinarharian-article-details .social-promo acolor:#b50000;font:italic 17px 'WorkB';text-decoration:underline;display:unset;.sinarharian-article-details .article_imgmargin-top: 20px;.sinarharian-article-details .imgCaptionfont-family:'WorkSB';font-size:13px;display:block;text-align:center;margin:10px;color:#4a4a4a;padding:0 10px;.sinarharian-article-details article afont-family:'WorkSB';color:#0054a6;text-decoration:underline;display:contents.sinarharian-article-details article a:hovercolor:#ff0000.sinarharian-article-details blockquotefont-family:'PoppinsB';font-size:23px;text-align:center;margin:30px auto;width:600px.sinarharian-article-details blockquote.instagram-media:beforecontent:none.sinarharian-article-details blockquote:beforefont-family:'WorkB';position:absolute;content:open-quote;font-size:60px;margin:-50px auto.sinarharian-article-details blockquote.tiktok-embedfont-family:inherit;font-size:inherit;text-align:center;margin:30px auto;width:auto;.sinarharian-article-details .article_tagsdisplay:flex;padding:15px 0;flex-wrap:wrap.sinarharian-article-details .taggingbackground:#f6f6f6;margin-right:10px;margin-bottom:10px;padding:10px;text-transform:capitalize;position:relative;display:flex.sinarharian-article-details .tagging atext-decoration:none;color:#000000.sinarharian-article-details .owl-nav .owl-prev,.sinarharian-article-details .owl-nav .owl-nextposition:absolute;height:30px;width:30px;top:50%;margin-top:-15px.sinarharian-article-details .owl-nav .owl-prevleft:0px.sinarharian-article-details .owl-nav .owl-nextright:0px.sinarharian-article-details .Aclassespadding-top:20px.sinarharian-article-details .Aclasses divdisplay:inline-block;cursor:pointer;font-size:25px;color:#a8adb0;line-height:30px;padding:5px 10px;position:relative;-webkit-user-select:none;-moz-user-select:none;-ms-user-select:none;user-select:none;background:#ddd;margin-right:5px;width:40px;text-align:center.sinarharian-article-details .Aclasses #enlargeText:beforecontent:"+";position:absolute;right:2px;top:0;font-size:15px;line-height:40px.sinarharian-article-details .Aclasses #shrinkText:beforecontent:"-";position:absolute;right:2px;top:0;font-size:17px;line-height:40px.sinarharian-article-details .ads-containerdisplay:table;margin:auto.sinarharian-article-details .adstylewidth:auto;background: #fff;padding:20px;position:relative;.sinarharian-article-details .adstyle:beforecontent:'- ADVERTISEMENT -';display:block;witdh:100%;height:30px;font-size:14px;text-align:center;margin:0 0 20px 0;.sinarharian-article-details .imgLogopadding-bottom:40px.sinarharian-article-details .imgLogo imgmax-width:100%.related-article-inside-bodyfont-family:'WorkB';font-size:16px;padding:0 15px.related-article-inside-body .titlefont-size:16px;padding-bottom:5px.related-article-inside-body ulmargin:0;list-style:none;padding-inline-start:24px.related-article-inside-body ul liposition:relative;line-height:1.4;.related-article-inside-body ul li::beforecontent:"\2022";position:absolute;color:#de0000;font-weight:700;margin-left:-20px;.related-article-inside-body .linkcolor:#de0000;padding:10px 0.related-article-inside-body .link:last-childpadding-bottom:0.sinarharian-article-details .byline-date-readingtimetext-align: left;.sinarharian-article-details .byline-date-readingtime adisplay: inline-block;.sinarharian-article-details .new-exclusive-bannerpadding:40px 0 60px;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .containerCenterpadding:20px;border-radius:15px;display:table;margin:auto;background-color:#fff;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .space30 height:30px;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .title1 font-family:'PoppinsB';font-size:21px;text-align:center;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .title2 font-family:'WorkSB';font-size:27px;text-align:center;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner.goldbackground-color: #e8dc9e;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner.gold .title3 color: #de0000;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .title3 font-family:'WorkSB';font-size:41px;text-align:center;color:#1455fc;.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .space20height:20px.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .desc1font-family:'WorkR';font-size:16px;text-align:center.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .space30height:30px.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .desc2font-family:'WorkR';font-size:14px;text-align:left;padding-bottom:10px;display:table;margin:auto;min-width:300px.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .space50height:50px.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner.gold .button-sign-in-upcolor:#fff;border:solid 2px #de0000;background-color:#de0000.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .button-sign-in-upborder-radius:7px;padding:5px 20px;font-family:'WorkSB';font-size:18px;display:table;margin:auto.sinarharian-article-details .new-exclusive-banner .footertextfont-family:'WorkR';font-size:13px;text-align:center.sinarharian-article-details #articleText article pmargin-top:1em;margin-bottom:1em;.sinarharian-article-details .ads-container #GSK_SinarHarian_1x1_InArticle-0, .sinarharian-article-details .ads-container #GSK_SinarHarian_D_InsidePage_OOP_InArticle-0height: 0;.epaper-iframepadding-bottom: 111% !important;position:relative;height:0;margin:10px 0px;overflow:hidden;.epaper-iframe iframeposition: absolute;top:0;left:0;width:90%;height:100%;.sinarharian-horizontal-articles .timespandisplay:block;padding:0px;font-family:"WorkM";font-size:12px;color:#4a4a4a.sinarharian-horizontal-articles .widget-titlefont-size:25px;text-align:center;padding:15px 0;border-bottom:solid 1px #d0d0d0;border-top:solid 1px #d0d0d0;margin-bottom:20px.sinarharian-horizontal-articles .widget-title a:hovercolor:#ff0000;.sinarharian-horizontal-articles .sectionfont-family:'WorkR';font-size:12px;display:block;padding:10px 0;.sinarharian-horizontal-articles .bigTitlefont-family:'PoppinsB';font-size:15px;padding-top:5px;padding-bottom:10px.sinarharian-horizontal-articles a.bigTitle:hover pcolor:#ff0000;.sinarharian-horizontal-articles .bigTitle pdisplay:-webkit-box;-webkit-line-clamp:2;-webkit-box-orient:vertical;overflow:hidden.article-bodyheight:1300px; overflow:hidden;.article-body.readmoreheight: auto !important;.article-body .tbl-read-more-box display: block;.tbl-read-more-box.visibledisplay:none !important;.sinarharian-article-details .tbl-read-more-boxdisplay:block;position:absolute;z-index:100000;left:0;right:0;text-align:center;margin-top:-82px;top:1300px;padding:75px 12px 0;background:linear-gradient(to bottom,rgba(255,255,255,0.05) 10%,#fff 60%,#fff 100%).sinarharian-article-details .sinarharian-horizontal-articles .imgCaptiondisplay:none;.tbl-read-more-box .tbl-read-more-btnmargin:-6px 0 0;font-weight:500;text-align:center;background:#ff0000!important;border:none!important;border-radius:5px!important;color:#fff!important;padding:12px 32px!important;font-size:18px!important;width:220px!important;box-shadow:0px 5px 10px 3px rgb(0 0 0 / 15%).taboola-feed-in-articlewidth:70%;display:table;margin:auto;text-align:center;padding-top:35px;.sinarharian-ar


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

  • Huguens Jean
  • Lokawra Shiopa
    Lokawra Shiopa
  • Kitchen Traditions
    Kitchen Traditions
  • Janet Gee
    Janet Gee
  • Sagar Sharma
    Sagar Sharma
bottom of page